De aftrap van het festivalseizoen heeft gezorgd voor driehonderd klachten over geluidsoverlast. Dat meldt de woordvoerder van DGTL, een van de evenementen. Volgens de organisator zijn de geluidsnormen niet overschreden. 

DGTL trapte vrijdag het festivalseizoen af met een driedaags evenement op het NDSM-terrein. Het betrof een druk festivalweekend, ook Awakenings begon vrijdag, in de Gashouder, en duurt eveneens drie dagen. Thuishaven was alleen gisteren en vandaag. Of en hoeveel klachten er bij die festivals binnenkwamen, is niet bekend.

Klachten
Op sociale media wordt veel geklaagd over de harde muziek die vooral afgelopen nacht zou zijn gehoord. ‘Het zijn leuke feesten. Maar de geluidsoverlast van gisteren heb ik echt nog nooit zó erg meegemaakt’, wordt op Twitter gezegd. En: ‘Geluidsoverlast van Amsterdam Noord tot aan het Vondelpark in Zuid. Dat doen ze goed bij DGTL.’

Een woordvoerder van DGTL zegt dat er dit weekend tot nu toe 300 klachten zijn binnengekomen over geluidsoverlast door evenementen. Hoeveel klachten daarvan over DGTL gaan, is niet bekend. Ook kon de woordvoerder niet zeggen of het meer of minder is dan voorgaande jaren. ‘Wel weten we dat geen van de klachten over geluidsoverlast uit Noord kwamen.’

Metingen
DGTL zegt het geluid continu in de gaten te houden. ‘Ik kan met 100 procent zekerheid zeggen dat we de normen niet hebben overschreden. We hebben er zelfs onder gezeten. Mogelijk dat meer mensen overlast ervaren door de sterke wind en het mooie weer, waardoor ramen en deuren openstaan.’

Voor aanvang van het festival werden in samenwerking met de gemeente tienduizend brieven in Noord verspreid, zegt de woordvoerder. Maar dat is volgens hem niet gebeurd in de nieuwe wijk Houthavens, aan de andere kant van ’t IJ. De woordvoerder vermoedt dat relatief veel klachten daarvandaan kwamen. ‘We willen kijken met de gemeente of we volgend jaar ook de andere kant van het water beter kunnen informeren.’