Burgemeester Halsema heeft een vergunningsaanvraag voor een nieuw festival in het Westerpark geweigerd. Ondanks verschillende maatregelen van de festivalorganisator is de inschatting dat de coronamaatregelen niet te allen tijde kunnen worden gehandhaafd.Festival Milkshake had een aanvraag ingediend om volgende week vrijdag en zaterdag het nieuwe evenement ‘Let Them Eat Cake’ te organiseren. Daarbij zouden 1800 bezoekers aan tafels met bediening worden gezet, zodat op die manier aan de coronaregels kon worden voldaan.

Besmettingshaard

Nu het aantal besmettingen toeneemt, vindt de gemeente het desondanks onwenselijk om een vergunning voor het evenement af te geven. ‘Al met al is de inschatting dat het ook met alle maatregelen die de organisator neemt, onvoldoende kan worden gewaarborgd dat de 1,5 meter afstand te allen tijde wordt gehandhaafd en dat daardoor het risico bestaat dat er een besmettingshaard ontstaat.’

Milkshake laat weten dat het beslissing begrijpt: ‘Het is even niet anders, we gaan brainstormen hoe we het in de toekomst kunnen gaan doen. De grootste klap hebben we inmiddels wel gehad, dus dit kan er ook nog wel bij. Het is buiten onze macht.’

Ongerust

Buurtbewoners reageerden eerder ongerust op de plannen. ‘De pandemie is nog niet voorbij, maar de bewoners van de omliggende buurten van het park worden blootgesteld aan mensenmassa’s’, aldus een van de hen op Facebook. 

Halsema schreef begin deze maand aan de gemeenteraad dat ze de noodlijdende evenementenbranche tegemoet wil komen, onder meer met het versneld afgeven van vergunningen en een coulanceregeling rond de subsidieverstrekking.