Flakka, ofwel Alfa-PVP (in het Engels alpha-PVP), is een NPS of designer drug. Het middel wordt in de volksmond ook wel ‘gravel’ genoemd en is een stimulerende drug. Flakka behoort tot de synthetische cathinonen, ofwel ‘badzouten’, waar ook  3-mmc en 4-mmc toe behoren. Synthetische cathinonen zijn in een lab geproduceerde stoffen die zijn afgeleid van cathinon, de werkzame stof in de Qat plant. Cathinonen worden online vaak verkocht als badzout, plantenvoeding of reinigingsmiddel om detectie te ontwijken. In combinatie met alcohol kunnen ze nog veel meer schade aanrichten.

Wat is Flakka

Alpha-pvp is een relatief nieuwe drug met sterke, stimulerende effecten. Het werkzame bestanddeel in flakka is α-Pyrrolidinopentiophenone. Het middel werd ontwikkeld in de jaren ’60 door een farmaceutisch bedrijf en is nooit daadwerkelijk op de markt gebracht. Echter werd er rond 2010 voor het eerst bekend dat a-PVP werd verhandeld en gebruikt als harddrug.

Flakka heeft een relatief korte, maar zeer krachtige high. De stimulerende werking ervan is te vergelijken met cocaïne en crystal meth. Het veroorzaakt een roes bij gebruikers die drie tot vier uur kan duren.

Wat als je Flakka gebruikt

Flakka wordt door mensen genomen om een euforisch gevoel te bereiken en een licht hallucinatoire ervaring. Door het te gebruiken, zal er een toename van dopamine en noradrenaline in de hersenen plaatsvinden. Dat komt omdat flakka een heropnameremmer is van beide stofjes.

Wanneer een hersencel noradrenaline afgeeft, voel men zich opgewonden en euforisch. Om te voorkomen dat je te opgewonden raakt, wordt een deel van de noradrenaline weer terug opgenomen in de hersencel. De afgifte van dopamine door een hersencel zorgt ook voor een prettig gevoel.

Omdat Flakka de heropname van zowel dopamine als noradrenaline voorkomt, zullen de stofjes blijven doorwerken. De extra aanwezigheid van deze neurotransmitters geeft een stimulerend effect, waardoor gebruikers alertheid ervaren, opgewektheid en ook extra energie. Echter kunnen deze gevoelens overgaan in angstig en psychotisch gedrag.

Hoe gebruik je het

Je kunt het gebruiken op verschillende manieren: je kunt het roken, slikken of snuiven. Voor een krachtige en snelle werking, wordt het gerookt. Echter wordt het door gebruikers vaker gesnoven in de vorm van vermalen kristallen, omdat de effecten langer aanhouden (1,5 tot 2 uur).

Wat zijn de effecten van Flakka

Het schijnt erg moeilijk te zijn om Flakka te doseren. Dit leidt al snel tot een overdosis en de effecten kunnen heftig zijn.

Naarmate de dosis hoger wordt, kunnen de effecten enorm verschillen. Dit betekent dat de hoeveelheid die je neemt de werking van het middel sterk bepaalt.

Dit zijn enkele effecten van Flakka:

 • Euforisch
 • Opgewekt
 • Verhoogt libido
 • Groter uithoudingsvermogen
 • Meer energie

Ook zal de gebruiker verwijde pupillen laten zien, een hogere hartslag en zal hij geen zin hebben om te slapen of te eten. De gebruiker zal het gevoel hebben dat hij superkrachten heeft.

Is Flakka gevaarlijk

De hierboven genoemde symptomen en effecten lijken misschien onschuldig. Echter, wanneer de stof langer in het lichaam aanwezig is, worden ook de effecten sterker. Wanneer het lichaam teveel noradrenaline en dopamine aanmaakt, kan de persoon in kwestie in een delirium terechtkomen. Dit betekent dat de persoon enorm verward raakt en tijdelijk van de wereld is. Er is sprake van controleverlies en de gebruiker kan agressief worden en gaan hallucineren. De drug is levensgevaarlijk voor de gebruiker zelf, maar ook voor zijn omgeving. Zo zijn er wel eens Flakka gebruikers van balkons afgesprongen, hebben ze zich voor auto’s gegooid of alles om hun heen kapot gemaakt.

Het middel kan ertoe leiden dat gebruikers zich gaan gedragen als zombies; ze bewegen zich schokkend en kronkelend op een verontrustende en onmenselijke manier. Wanneer iemand te veel Flakka neemt, beginnen de spiervezels in het lichaam op te lossen in de bloedbaan en zal het lichaam ongecontroleerd gaan bewegen. Soms zakt het hoofd tot onder de schouders, andere keren verstijven de ledematen. Vanwege dit soort gedrag staat Flakka ook wel bekend als de ‘zombiedrug’.

De risico’s van Flakka

Naast het feit dat Flakka extreem verslavend is, zijn er nog een aantal andere risico’s:

Korte termijn risico’s;

 • Opwindingsdelier
 • Paniekaanvallen
 • Ernstige verwardheid
 • Extreme agressie
 • Psychose
 • Epileptische aanvallen
 • Rusteloos
 • Hallucinaties en waanbeelden
 • Serotoninesyndroom
 • Zelfoverschatting en controleverlies
 • Angst en paranoia
 • Uitdroging
 • Gevaarlijk hoge bloeddruk
 • Watervergiftiging door teveel en te snel drinken
 • Oververhitting
 • Hartkloppingen of hartstilstand

lange termijn risico’s;

 • Leverschade
 • Ernstige hartproblemen (zoals hartinfarct, hartritmestoornissen, chronisch hoge bloeddruk)
 • Hersenschade en herseninfarcten

Wees je er echter van bewust dat we het hier hebben over een relatief nieuwe drug. Er is op het moment nog weinig bekend over de effecten op lange termijn, waardoor deze lijst wellicht nog niet compleet is.

Afkicken van Flakka

Flakka en andere designerdrugs vormen een groot probleem voor de verslavingszorg. Ontwennen van Flakka is uitdagend, omdat het ontzettend veel dopamine in de hersenen losmaakt, tot wel vier keer zoveel als bij cocaïne. Ben je verslaafd aan Flakka of ken je iemand die dat is? Hulp zoeken en krijgen is cruciaal om je leven weer op orde te brengen.