De speciale ballonvaarten tijdens het Tulpenfestival boven Noordoostpolder van 19 april t/m 5 mei kunnen rekenen op belangstelling uit Amerika en China. Volgens de organisatie hebben twee Chinezen de ballonvaart al geboekt. 

Die wereldwijde belangstelling zou wel eens kunnen komen door een artikel in de Washington Post. Hierin wordt onder meer verwezen naar het tochtje met de heteluchtballon. Die ballonvaart over de tulpenvelden is nieuw dit jaar. Jan Bouwman, mede-organisator van het belevingsveld is de bedenker.

De aanleiding is best bijzonder. “Mijn zoon had van een vriendengroep een ballonvaart cadeau gekregen”, vertelt Jan Bouwman. “Maar hij overleed in december 2017. Die ballonvaart heb ik toen met mijn vrouw een jaar later in augustus gedaan. En dat was zo’n magisch gevoel. Dat ik meteen dacht om hier meer mee te doen.”

Kosten
Dit jaar kunnen mensen dus niet alleen met een helikopter de lucht in, maar ook met de heteluchtballon. Een vlucht kost 150 euro en er kunnen maximaal 10 mensen mee in de mand. “Een auto rijdt mee met de ballon om die na afloop weer in te pakken. Mochten er passagiers zijn die geen vervoer terug hebben, dan kunnen ze ook met die auto mee”, legt Bouwman uit. 

Vertrekpunt
Vooralsnog wordt er op een aantal avonden één vlucht uitgevoerd, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Maar als de belangstelling groot is, dan kan de organisatie nog een extra ballon op die avond inzetten. De luchtballon vertrekt vanaf het ’tulpenbelevingsveld’ aan het Creilerpad in Creil. Rond 18.00 uur kunnen de belangstellenden zich verzamelen. 

Of de ballon ook echt opstijgt hangt af van de weersomstandigheden. Om 14.00 uur wordt er bepaald of er gevaren wordt.