Een jongen van vijf jaar is zaterdagavond zwaargewond geraakt toen hij bovenop een ander kind was gevallen tijdens de afsluiting van het seizoen bij voetbalclub RSV in Rucphen. Het slachtoffer liep hersentrauma op en hij bloedde hevig, zo vertelt RSV-voorzitter John Woestenberg. Het ongeluk gebeurde voor de ogen van de ouders van het kind.

De toedracht is niet helemaal duidelijk, omdat de politie meldt dat het springkussen in elkaar is gezakt. Het is nog onduidelijk of het kind hiervoor of daarna gewond is geraakt. Het ongeluk gebeurde rond acht uur, op het sportpark aan de Sprundelseweg. Daar was een stormbaan opgebouwd. 

Zorgwekkende toestand
Hulpdiensten kwamen massaal naar de plaats van het ongeluk om het kindje te helpen. Hij is in zorgwekkende toestand naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Het springkussen is in beslag genomen. De NVWA en de politie doen onderzoek naar het ongeluk. 

“Helaas is een prachtige jeugddag geëindigd in drama”, staat er op de site van RSV. De thuiswedstrijden, de zeskamp en de kaderavond die voor deze week gepland waren, gaan niet door. Het bestuur van de vereniging heeft zondagmorgen overleg met burgemeester Marjolein van der Meer van de gemeente Rucphen, politie en Slachtofferhulp.

Vaker problemen met springkussens
Helaas gebeuren ook in Nederland vaak ongelukken met springkussens. Deze zijn dan niet goed gezekerd waardoor ze kunnen wegwaaien of kunnen omvallen / in elkaar kunnen zakken door onjuist gebruik. Toezicht en instructie zijn dan net zo belangrijk maar ook daar valt nog veel te verbeteren.
Veiligheid en gezondheid
De organisatie van een (sport) evenement is verantwoordelijk voor de totale veiligheid en gezondheid van hun gasten en deelnemers. Een professionele partner voor medische zorg is dan ook steeds belangrijker aan het worden. De standaard EHBO zorg van een vereniging is dan ook vaak niet meer voldoende. Zij hebben ook steeds meer met een tekort aan vrijwilligers. Medicals met een verpleegkundige achtergrond die gespecialiseerd zijn in evenementen zorg worden dan ook steeds belangrijker. Zij adviseren en kunnen bij ongelukken meer en beter medisch ondersteunen.