LEIDEN – Op het Stadhuisplein en het plein bij de Hooglandse Kerk is het ’s avonds te druk tijdens het jaarlijkse evenement Leidens Ontzet. Dat is te onveilig voor bezoekers. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente Leiden, de 3 October Vereeniging en andere organisatoren.Ook heeft het onderzoeksbureau geadviseerd meer ruimte te creëren op de Warenmarkt, zodat het publiek beter kan doorstromen. De marktkramen zouden daar nu te dicht op elkaar staan. 

Een oplossing voor de spreiding van bezoekers is het bieden van een interessant programma op andere plekken, adviseert het onderzoeksbureau. Burgemeester Henri Lenferink zegt de adviezen zeer serieus te nemen en laat weten dat er met de aanbevelingen iets gedaan gaat worden. Zo komt er dit jaar een veiligheidsteam, waarin mensen het verloop van de festiviteiten monitoren.

Toekomst van Leidens Ontzet

Bij de gemeente Leiden, de 3 October Vereeniging en andere organisatoren is een ‘sterk groeiend onbehagen’ ontstaan of het Leidens Ontzet op de huidige manier ook in de toekomst plaats zou kunnen vinden. Daarom werd het onderzoeksbureau ingeschakeld om te kijken hoe alles ervoor staat en wat er verbeterd kan worden.