Eventlocatie Sugar Factory Amsterdam is failliet en sluit de deuren per direct. Over het Beursgebouw Eindhoven zal eind dit jaar het doek vallen wegens ‘niet rendabel’, zo melden verschillende media.Het Eindhovense Beursgebouw heeft de afgelopen zevenentwintig jaar onderdak geboden aan de meest uiteenlopende evenementen. Op 31 december 2019 gaan de deuren van de evenementenlocatie definitief op slot. De exploitatie is niet meer rendabel, zo laat de directie in een verklaring weten. Ze wijst in de richting van de gemeente. Zo is Eindhoven de toezegging uit het verleden niet nagekomen dat de gemeente ook zelf evenementen in het Beursgebouw zou organiseren, zegt de woordvoerster. Ook krijgt het Beursgebouw voor veel (nachtelijke) evenementen die het wil organiseren geen vergunning van de gemeente. “Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat een verlies op de exploitatie dreigt, en dat heeft geleid tot het besluit om de deuren te sluiten.” De vijf medewerkers die bij het Beursgebouw in dienst zijn krijgen een andere baan. “Alle aangegane verplichtingen voor het komend jaar worden nagekomen.”

 Beursgebouw-boegbeeld Aelberts kijkt volgens ED trots terug op een ‘hele fijne tijd’. “We hebben mooie dingen gedaan. En ook minder mooie, trouwens. Maar het is genoeg geweest. De periode van het Beursgebouw is gewoon voorbij. Het is tijd voor iets nieuws op die plek.” Maar dat zal dan zonder Aelberts zelf zijn: hij is nu 66 en gaat eind volgend jaar met pensioen. Heeft het een iets met het ander te maken? “Nee hoor, dat is puur toeval. Het een heeft echt niets met het ander te maken, dat zou te veel eer zijn.”

Sugar Factory Amsterdam failliet

Poppodium en nachtclub Sugar Factory sloot per direct zijn deuren. Alle evenementen die nog op de agenda stonden, werden afgelast. De venue nmaakte in een droevig persbericht bekend het faillissement aan te vragen, aldus het NRC. “De club, die zelfstandig en zonder subsidies opereert, verkeerde al langer in financieel zwaar weer.” De organisatie schrijft dat de afgelopen tijd “alles op alles is gezet om het voortbestaan van de club te bewaken, maar de middelen bleken onvoldoende”. Het aantal bezoekers en consumpties viel al enige tijd tegen, waardoor de inkomsten achterbleven bij de uitgaven. Een doorstart is wel onderzocht, maar zal er niet komen.

 Het faillissement treft meer dan vijftig personeelsleden en freelancers. Het poppodium was zeven dagen per week geopend en organiseerde vorig jaar 405 evenementen.